Turniri u Beogradu

44. Internacionalno prvenstvo Beograda, 10m –Beograd, 6-8.12.2019

Internacionalno prvenstvo Beograda ,  završeno je juče „Velikom nagradom Beograda“ u „Bel ekspo centru“. Prvi dan na programu su bila takmičenja mix timova, drugi dan pojedinačni nastupi u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na Grand Prix-ju Beograda, a u nedelju, strijelci su se nadmetali u apsolutnoj kategoriji. Umjesto medalja osvajači prva tri mjesta u svakoj disciplini su dobili statue „Beogradski pobednik“, kao i novčane nagrade (400, 200 i 100 eura).

Na ovom turniru , koji  postaje jedan od najcjenjenijih u Evropi, medju nekoliko stotina strijelaca iz 18 zemalja, Crnu Goru je predstavljalo 15 strijelaca. Ostvareni su rezultati na očekivanom nivou i uskladu sa formom i trenutnim mogućnostima- u subotu skromniji, u nedelju primjetno bolji. Junior Novak Dević je prvog dana bio 13-i, da bi u apsolutnoj kategoriji kod pištoljaša bio 33-i sa odlicnih 565 krugova! Stanislav Bošković je bio dobar oba dana, drugog dana 31. sa 565 krugova.  Kod dama pištolj, solidne su bile Nevena Šaranović sa 558 i Jelena  Pantović sa 556 krugova. Popravlja se  juniorka Jovana Popović, prvog dana 546 krugova ,te novajlija u reprezentaciji Lazar Vujošević, prvog dana 558 krugova.

Andjela Miličković je drugog dana ostvarila svoj najbolji rezultat od početka sezone  i sa 619,3 zauzela 41. mjesto u apsolutnoj konkurenciji kod dama puška.Miloš Božović je kod puškaša oba dana bio 33-i (rezultat 614,2 bodova).

Domaći takmičar Damir Mikec je pobijedio u gađanju vazdušnim pištoljem. On je jedini učesnik mitinga koji je turnir završio sa „duplom krunom“, i u subotu na Trofeju Beograda i u nedelju na Velikoj nagradi Beograda. Među onima koji nisu uspjeli da dođu do finala i medalja  je bio i evropski prvak Pavlo Korostilov (Ukrajina).
Najbolji vazdušnom puškom bio jeo  Ukrajinac Sergej Kuliš.
U veoma kvalitetnom i neizvjesnom finalu puškom za dame  pobijedila je  Ošen Miler iz Francuske. U finalu je učestvovalo nekoliko vrhunskih takmičarki – Laura Koman, Snježana Pejčić, Sanja Vukašinović, Roksana Šidi, a na kraju su prva dva mjesta osvojile najmlađe, Milerova i Teodora Vukojević, koje imaju tek po 16 godina. Njemački proizvođač oružja „Walther“ je svojom puškom nagradio Ošen Miler, koja je imala najbolju seriju od deset metaka,u  jednoj od serija zabilježila je 106,9 krugova.
U takmičenju pištoljem za dame ulogu favorita opravdala je svjetska prvakinja Ana Korakaki (Grčka), koja je bila najbolja i u kvalifikacijama i u finalu. Društvo na pobjedničkom postolju pravile su joj takođe top-level takmičarke Renata Sike (Mađarska) i Antonaeta Boneva (Bugarska).GP BG 2019

Objavljeno u Medjunarodni rezultati - pistolj & puska, Obavjestenje. Stavi u favorite.