Svjetski kup Osijek – sve discipline

Svjetski kup u Osijeku –  Jovica potvrdio klasu

Samo tri nedjelje nakon Evropskog prvenstva, najbolji strijelci na svijetu su se ponovo okupili u Osijeku. Svjetski kup, koji će  počeo 24. juna, okončan je danas, dok su se discipline u kojima je Crna Gora  imala predstavnike, završile dan ranije.
Ako uzmemo u obzir i EP u streljaštvu i SK u gimnastici koji su održani ovog mjeseca u gradu na Drini, možemo slobodno reći da je Osijek prethodnog mjeseca bio svjetski sportski centar. Ovaj svjetski streljački kup nije bio u kalendaru ISSF-a za 2021. godinu. Posle odlaganja takmičenja  u Čangvonu i otkazivanja turnira u Bakuu, Osijeku je povjerena organizacija svjetskog kupa.  Konkurencija je bila žestoka. Učestvovali su  strelci iz 62 zemlje, među njima veliki broj učesnika Olimpijskih igara. Našu zemlju su predstavljala 3 trap strijelca i 4 takmičara u vazdušnim disciplinama, nakon što je Miloš Božović morao otkazati učešće zbog bolesti.
Da je u ovom trenutku najbolji crnogorski strijelac svojim nastupom na SK potvrdio je Jovica Marković. Nakon odličnog rezultata i 18. mjesta u Evropi, Jovica je svoju sezonu za pamćenje potvrdio istim skorom (118 bodova) i 29. mjestom na svijetu!

Ostavio je iza sebe takva imena poput (nama najpoznatijih) braće Glasnović- još uvijek aktuelnog olimpijskog šampiona Josipa i novog evropskog  prvaka u double trapu, Antona. Pokazao je smirenost i kapacitet velikih šampiona.
Ivo Stanišić je nakon prvog dana kvalifikacija bio pri vrhu, da bi ga četvrta serija i veliki peh kada je napravio šest promašaja, onemogućili da u nastavku bude bolji od ipak respektabilnih 115 bodova i sredine tabele. 

 


Boro Krivokapić je na svom drugom nastupu u dresu nacionalnog tima, pokazao veliku želju i odličnu završnicu, pa je utisak da je mogao ostvariti mnogo više od 108 bodova.

Ovi rezultati su se reflektovali i na ekipni plasman i 11.mjesto crnogorskog tima.

Našim strijelcima je nedostajalo malo sreće. U svakom slučaju- sva trojica zaslužuju pohvale, prikazali su se u dobrom izdanju i pored problema i velike vrućine, koja je uslove za takmičenje dovela do granice izdržljivosti. Zlato je (opet) osvojio Talijan de Filipis, ispred Grka Čatsitsakiroglua i Hrvata Černogorca.

Trap- World Cup Osijek

 

 

Gotovo nedjelju dana ranije, na rasporedu su bila sva četiri pojedinačna takmičenja vazdušnim oružjem. Naporan i cjelodnevni program završio  se tek oko 20 časova. U disciplini žene puška, Andjela Miličković je upucala za nju standardnih 613,1  bodova. Zlato je osvojila Mesaroš (HUN), ispred Dvoržak (SLO) i Ćekarelo (ITA) .

 

Kod žena pištolj, Jovana Popović je upucala 535, a Jelena Pantović 537 krugova. U finalu je trijumfovala Kostadinova (BUL), druga je bila Vimer (GER), a treća Korostilova (UKR).
Kod muškaraca ove discipline, naš  Stanislav Bošković je bio solidan sa 559 krugova. Zlato je osvojio  Iranac Dževad Forugi, koji iako 42-godišnjak, na  svjetskoj sceni je  tek dvije godine.  Ove godine je osvojio čak tri medalje na Svjetskom kupu (prve dvije na SK  u Delhiju). Drugo mjesto pripalo je Damiru Mikecu, a treće jednom od najboljih mladih strijelaca svijeta,  Šaudariju Saurabu iz Indije.
rifle-pistol World Cup Osijek

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.