Svjetski kup Lonato – trap

Svjetski kup Lonato – solidan nastup  naših trapaša

Prvi medjunarodni nastup crnogorske  reprezentacije u ovoj godini,  ISSF svjetski kup u disciplini leteće mete, protekle se sedmice održao u italijanskom gradu Lonato del Garda. Nastupili su  najbolji crnogorski trap strijelci Ivo Stanišić i Jovica Marković, koji su uz  Nikolu Perišića činili tim CG.

Najviše je ostvario Ivo Stanišić koji je sa 114 meta zauzeo 63. mjesto u konkurenciji 126 strijelaca iz preko 50 država svijeta. Stanišić se time plasirao u vrlo solidnih 50% rang liste u svjetskoj konkurenciji.
Mora se istaći da su uslovi za takmičenje bili vrlo zahtjevni, kako zbog vremenskih prilika tako i zbog teškog  rasporeda kvalifikacija (Stanišić je treću seriju čekao cijeli dan, nastupio je oko 18 h  i bio je vidno premoren) pa raduje da se naši strijelci nisu dali iznenaditi. I pored toga, očigledno je da se  može daleko bolje i više. To važi i za  Jovicu Markovića koji se pozicionirao u drugoj polovini tabele sa 109 golubova,  kao i  za Nikolu Perišića koji je takmičenje završio  sa 107 golubova.

Ovim je nastupom potvrđen opšti utisak da crnogorski trap ima vrlo dobar potencijal, koji se pokazao i na SK u jakoj konkurenciji, imajući u vidu da je im ovo prvo takmičenje nakon 14 mjeseci odsustva s medjunarodne scene…. Kao što vidimo, naši predstavnici su kadri i vani ostvariti svoje standardne prosjeke rezultata. Sledeći nastup trapaša je krajem mjeseca na evropskom prvenstvu u Osijeku, što je poslednja kvalifikaciona prilika za Olimpijske Igre u Tokiju.

Inače, Lonato na obali jezera Garda, bio je ovaj put domaćin rekordnom broju strijelaca – preko njih 400 iz 63 zemlje svijeta. Na ovom SK se nijesu dodjeljivale kvote za OI, pa  to, kod nama najvažnije discipline trap , objašnjava pomalo netipičan rasplet na rang listi. Kao da su se najbolji trapaši Evrope “čuvali” za nastup na EP u Osijeku.

Tako je pomalo iznenadjujuće, zlatnu medalju osvojio Talal Alrashidi iz Kuvajta. Alrašidi, čiji je otac bio olimpijski šampion u skitu,  nastavio je porodičnu tradiciju, ali i pokazao da su u njegovoj zemlji za kratko vrijeme uradili odlične stvari, prije svega u letećim metama. Naravno, to ne bi bilo moguće bez ogromnih investicija u streljački sport i sportiste. Neke stvari su doslovno prekopirali sa strelišta Concaverde, čak su veliki dio sezone provodili u Italiji i Lonatu, kao na „domaćem“ strelištu. Srebrnu medalju osvojio je Rus Genadii Mamkin, a bronzu Abdelaziz Mehelba iz Egipta. Lonato 2021.

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.