SSCG

Istorijat streljackog saveza Crne Gore

Streljacki savez Crne Gore osnovan je 09. maja 1948 godine,

jedna je od najmasovnijih i najuspjesnijih organizacija u Republici. U aktivnostima ove organizacije njeni clanovi nalaze rekreaciju i obogacuju svoje slobodno vrijeme, njeguju takmicarski duh, izgradjuju licnosti i obucavaju se u vjestini gadjanja kako bi na medjunarodnim i domacim takmicenjima postigli zapazene rezultate. Tokom svih ovih godina kroz streljacku organizaciju Crne Gore je proslo preko 300.000 strijelaca. Svake godine streljacka organizacija kroz razne oblike takmicenja kao sto su prvenstva osnovnih organizacija, prvenstva opstina i republike, rekreativnihhi drugih takmicenja obuci oko 1500 strijelaca, koji po prvi put pocinju sa obukom sa puskom.

Od znacajnih medunarodnih takmicenja Streljacki savez Crne Gore je organizovao 1981 godine Evropsko prvenstvo MK oruzjem za sve kategorije na kojem je ucestvovalo 26 zemalja sa 760 ucesnika koje je do sada najvece takmicenje Olimpijskog sporta odrzano u Crnoj Gori, Internacionalni Kup u gadanju MK oruzjem na kojem je ucestvovao 91 takmicar 1982 godine, Medjunarodna prvenstva Jugoslavije MK i vazdusnim oruzjem u periodu 1983-1985 godine na kojem je ucesce uzelo 24 evropske zemlje. U periodu izolacije Streljacki savez Crne Gore je 1995 godine organizovao Balkanski sampionat u gadanju MK oruzjem, sto je bilo najznacajnije medunarodno takmicenje odrzanu u SRJ. U Niksicu je 1998 godine odrzan Balkanski sampionat vazdusnim oruzjem koji je po ocjeni ucesnika najbolje organizovani sampionat do sada na Balkanu.

Pored navedenog, strijelci iz Crne Gore imali su dugi niz godina tradicionalne i prijateljske susrete sa RSFSR, Republikom Srbijom i pokrajinom Pulja, a vode se pregovori za odrzavanje susreta sa Republikama Slovenijom i Hrvatskom. Na svim navedenim takmicenjima postignuti su vrhunski rezultati u ovom sportu (na primjer na Evropskom prvenstvu postignuto je 11 svjetskih i 9 evropskih rekorda), a organizaciju i sprovodenje takmicenja u najvecoj mjeri obavljali su kadrovi iz Crne Gore.

Strijelci iz Crne Gore su bili visestruki prvaci i rekorderi drzave i Balkana, a dvojica strijelaca su proglasavani za najuspjesnijeg sportistu Crne Gore, a cak 35 strijelaca nalazilo se medu 10 najboljih sportista Crne Gore. U poslednjih pet godina strijelci iz Crne Gore osvojili su dvadeset drzavnih titula u raznim disciplinama i vrstama oruzja. Ako se ima u vidu cinjenica da su ove titule osvojene u konkurenciji takmicara koji, u ovom najtrofejnijem sportu cine evropsku i svjetsku elitu (Sekaric, Zlatic, Mirosavljev,Pletikosic, Ivosev i drugi) ove titule su jos znacajnije.

Nekoliko strijelaca iz Crne Gore posjeduje kvalitet za ucesce i povoljan plasman na najvecim streljackim i sportskim manifestacijama (evropska i svjetska prvenstva i Olimpijske igre) Ubijedeni smo da crnogorski strijelci posjeduju kvalitet koji drzavi Crnoj Gori moze donijeti prva svjetska i olimpijska odlicja. Sve navedeno potvrduje organizovan i uspjesan rad Streljackog saveza Crne Gore i streljackih druzina, kao i dobar strucni rad i organizaciju takmicenja koja se sprovede po pravilniku takmicenja SSCG.

Pored ovih sportskih aktivnosti Streljacki savez Crne Gore je ispoljio i privredna interesovanja, a sve u cilju poboljsanje materijalne osnove rada i unapredjenja streljackog sporta u Crnoj Gori. U tom cilju Savez je osnovao 1992 godine privredno preduzece, sada drustvo Strelkomerc DOO koje se bave privrednom djelatnosti i preko kojeg Streljacki savez obezbeduje sredstva za svoje redovne aktivnosti.

Izvrsni odbor Streljackog saveza Crne Gore je inicirao izgradnju teniskih terena pod Goricom.Tako je Rjesenjem broj 08-7159 od 11.12.1989.godine Opstine Titograd, odobreno Streljackom savezu Crne Gore da na katastarskim parcelama na kojima je zasnovano pravo koriscenja, izgradi teniske terene, sto je nasa Organizacija i uradila. Pored ovoga,navodimo da je Streljacki savez Crne Gore korisnik parcela, koje su inace bile crkveno vlasnistvo, od 1956 godine kada je zapoceta i gradnja poslovne zgrade Streljackog saveza Crne Gore na ovim parcelama. Pored ovoga, Osnovni sud u Podgorici je presudom broj 2636/2000 od 13.09.2002.godine potvrdio pravo koriscenja navedenih parcela Streljackom savezu Crne Gore, odbijajuci zahtjev tuzioca Crkve Svetog Gorda za povracaj navedenih parcela. U navedenoj presudi je istaknuto da je pravni zastupnik SO Podgorica u odgovoru na tuzbu istakao prigovor nedostatka pasivne legitimacije na strani SO Podgorica, jer se navedene parcele vode na Streljacki savez Crne Gore.

O navedenom posjedujemo urednu dokumentaciju u arhivi Streljackog saveza Crne Gore.

U ocekivanju da gore navedeno, ukaze na cinjenicu da je Streljacki savez Crne Gore uzorna sportsko-drustvena organizacija koja se samofinansira, srdacno Vas pozdravljamo.

P R E D S J E D N I K

Stanojevic Predrag