Prvenstvo Crne Gore – leteće mete /trap

Titule Mrkajiću i Herceg Novom, rekord (i) za Stanišića i Markovića

Posljednje takmičenje u sezoni, državno prvenstvo u disciplini leteće mete/trap, završeno je  danas na olimpijskom strelištu Košljun  kod Budve i to na krajnje impresivan način.  Naime, rekord discipline, koji je osam godina bio u vlasništvu  Dragoslava Rackovića i iznosio odličnih 121/125 pogodaka, od nedelje je dio istorije. I ne samo to – novi rekord,  123 od 125  “upucanih golubova”  je odmah i “ovjeren” , budući da su i Ivo Stanišić  i Jovica Marković ostvarili isti, izvanredan rezultat.

Svako ko prati streljaštvo ili  je prosto voljan da provjeri rezultate na svjetskom nivou, zna da je skor koji je za dva boda slabiji od apsolutnog, vrijedan finala najvećih takmičenja, uključujući i Olimpijske Igre. Kratko rečeno, ovakav rezultat – ostvaren  u skromnim crnogorskim uslovima i pod specifičnim okolnostima koje ne pamti savremeni sport, razlog je za veliki optimizam ali i kontrolisanu euforiju. Ovo stoga što se naredni mjeseci završnice predolimpijskog ciklusa  moraju dobro i strateški iskoristiti ako želimo da ovaj “zlatni trenutak” (make it or break it) crnogorskog trapa najbolje valorizujemo. 
Utisak je da su odlične predstave Stanišića  i Markovića stavile u drugi plan sam rasplet situacije na Prvenstvu. Svih 12 učesnika su prikazali dobre partije,  a njih 9 i više nego dobre,  kada se sve uzme u obzir. Pored pomenutih rekorda, izdvojićemo i  rezultate hercegnovskog tima, Dragan Mrkajić 115, Nikola Perišić i Boro Krivokapić po 111 , što je najbolji ekipni rezultat  cijele sezone. Odmah zatim, dvojac iz Gamsa, Nikola  i Ratko Marković, sa 110 – odnosno 109 pogodaka, te dvojac Cetinja, Lazar Boreta i Sanja Vujović, sa 108 – odnosno 101 pogotkom.
Kako se rezultati iz kvalifikacija ne prenose  u finalne duele,  svi strijelci su se s jednakim šansama  oprobali na novih 15 meta. Ceh su prvi platili J. Marković i Krivokapić, koji su  ispali iz borbe za medalju, a kasnije i  Perišić, koji je  nastupom  u finalu prvenstvo završio na 4. mjestu. U borbi za za bronzanu medalju pobijedio ga je Nikola Marković, dok su  neizvjesnu završnicu finala nastavili Stanišić i Mrkajić.
U meču za prvaka , viđen je duel dostojan važnosti takmičenja,  a i rezultat je bio na visokom nivou, pa su okupljeni  zaista uživali. Obojica su  djelovali sigurno, Stanišić na samom kraju nešto manje, nakon čega je Mrkajić bio siguran  za svoju četvrtu   titulu prvaka Crne Gore. (Kuriozitet je da je Markajić titulu osvojio tudjom puškom, zbog kvara na svojoj kod 15. mete). U ekipnoj konkurenciji, slavio je prošlogodišnji vicešampion Herceg Novi (Perišić, Mrkajić, Krivokapić) , ispred  Cetinja  (Stanišić, Boreta, Vujović) i Gamsa (Marković J., Markovic.N., Vučinić ). U revijalnom dijelu nastupio je i oduševio talentovani junior Stevo Stanišić. Takmičenju je prisustvovao i priznanja                                                                                                              uručio Predsjednik Saveza, g-din Zoran Bošković.
                                                                                          Prvenstvo Crne Gore 2020. Tabela FINALE Prvenstvo

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.