Letece mete-trap

Rekorder Racković završio karijeru

Državni rekorder i jedan od najboljih crnogorskih strijelaca, Dragoslav-Pako Racković, član SK Herceg Novi, objavio je da nakon dvadeset godina uspješne karijere napušta takmi-čarsko streljaštvo.
“Prije neki dan sam prodao pušku, to je to, dosta je i dobro je bilo” saopštio je Racković u prostorijama  hercegnovskog kluba. Ovim je završena jedna interesantna i uspješna kari-jera sportiste, individualca u olimpijskom Trap streljaštvu,koji je uglavnom sam finansirao svoje uspjehe u najatraktivnijem streljačkom sportu.
Da podsjetimo Racković je dva puta bio državni prvak Crne Gore, finalista niza međunaro-dnih takmičenja, ali je svjetsku klasu dokazao na Prvenstvu svijeta 2009 godine u slovena-čkom Mariboru gdje je zauzeo 26. mjesto u konkurenciji 118 najboljih Trap strijelaca svije-ta. Rezultatom 119/125 pogodaka, što je tada bio crnogorski rekord, Racković se svrstao u gornji dom svjetskog streljaštva, te iznenadio  cjelokupnu streljačku i  uopšte  domaću spo-rtsku javnost. Jedna trening pista, malo municije i glad za uspjehom, bilo je sve što je posje-dovao. Njegov tadašnji rezultat značio je biti u 22% najbolje svjetske konkurencije, što je do danas neprevaziđen plasman crnogorskog streljaštva svih disciplina, ali i rijetko dostignuće crnogorskog sporta apsolutne konkurencije.
Kasnije, na Finalu Kupa Crne Gore 2013 godine u Budvi, Racković je podigao domaći Trap rekord na fenomenalnih 121/125 pogodaka. Medijski možda nedovoljno ispraćen, Racković ostaje primjer kako se u sportu i bez naročite državne podrške, velikim odricanjem, uz ne-sporan talenat, mogu postići visoki svjetski rezultati. Sa druge strane, ostaće zauvijek pita-nje koliko bi dosegao da je imao bolje uslove za rad.
Nikola Perišić, Predsjednik SK Herceg Novi

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.