In Memoriam

IN MEMORIAM
Desanka Perović Pešut

* tekst i slika pruzeti sa sajta dnevnog lista Danas (https://www.danas.rs/)

Posle duže bolesti, u Novom Sadu je juče preminula Desanka Perović Pešut, jedna od najuspješnijih strelkinja i sportistkinja Jugoslavije .

“Tokom bogate karijere, Desanka Perović Pešut je osvojila šest medalja na svjetskim prvenstvima, bila evropski, balkanski, višestruki državni prvak, svjetski rekorder…

Desanka Perović Pešut je rođena 14. oktobra 1941. u Banjanima u opštini Nikšić, a sa porodicom se 1945. doselila u Vrbas, gde je odrasla i počela da se bavi streljaštvom. Bila je svestrani sportista. Igrala je  košarku, bila je juniorski prvak Jugoslavije i reprezentativka u atletici, u bacanju kugle i diska. Na kraju, opredijelila se za streljaštvo, kojim se aktivno bavila od 1958. godine.


Od 1961. godine bila je članica Streljačke družine “Novi Sad 1790”. Iste godine prvi put učestvuje na državnom prvenstvu i postaje šampion Jugoslavije u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Nekoliko godina kasnije počela je da osvaja odličja na velikim međunarodnim takmičenjima.
Najveći uspjeh postigla je 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Finiksu (SAD). Osvojila je tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji i dvije u ekipnoj. Izborila je zlato u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka), postigavši novi svjetski rekord (592 kruga) i srebrna odličja u gađanju vazdušnom puškom i MK puškom iz trostava.
U Feniksu je sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije  stigla do dvije titule ekipnog šampiona svijeta – do zlatnih medalja u gađanju vazdušnom i MK puškom iz ležećeg stava. Reprezentacija Jugoslavije je u Finiksu ostvarila dotad najveći uspjeh u istoriji našeg streljaštva.Osvojeno je šest medalja, a Desanka Perović Pešut, koja je najviše doprinijela sjajnom bilansu je proglašena za najboljeg sportistu Jugoslavije 1970. godine u izboru JSL „Sport“. Nosilac je i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Te godine su, na olimpijskom streljačkom turniru u istoj konkurenciji učestvovali i muškarci i žene. Desanka Perović Pešut je osvojila osmo mjesto u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Ispred nje je bila samo jedna sportistkinja. Dakle, da su muškarci i žene učestvovali u odvojenim kategorijama, postala bi olimpijski vicešampion.
Ukupno je osvojila šest medalja na svjetskim prvenstvima, tri zlata na prvenstvima Evrope u Visbadenu 1964, Parizu 1969, Vinštedu 1974 (ekipno). Na državnim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je devet zlatnih, dvadeset srebrnih i šest bronzanih medalja.
Po završetku takmičarske karijere, Desanka Perović Pešut je jedno vreme ostala u streljaštvu kao  trener i sudija, a bila je i selektor reprezentacije Jugoslavije. “
Desanke Perović Pešut sahranjena je danas u Novom Sadu. 

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.