I kolo Kupa CG – veliki kalibar

I kolo Kupa CG velikim kalibrom pripalo Staroj varoši

Sezona u streljaštvu koja uobičajeno počinje u oktobru, donosi ove godine novine od kojih su neke mogle vidjeti na samom startu takmičenja u subotu. Naime, pored prvog kola nacionalnog Kupa standardnim vazdušnim oružjem kojim se tradicionalno otvara nova sportska godina, ovaj put, sezona je otvorena još jednim  prvim kolom  – nacionalnog Kupa u C programu, odnosno velikom kalibru.
Takmičenja u ovom programu nisu novost na crnogorskim strelištima. Ono što jeste posebnost je  da su se takmičenja  C programa vratila u zvaničan Kalendar  i protokol aktivnosti Streljačkog saveza nakon duge pauze.

 

Znamo od ranije da  ova takmičenja izazivaju veliku pažnju učesnika i entuzijasta i da će donijeti potrebnu masovnost i promociju. To je uveliko pokazala prethodna sezona koja je u tom smislu bila svojevrsni „test“ . Koliko će pak ovaj format nadmetanja i njegova formalizacija  nacionalnoj sportskoj organizaciji donijeti u strateškom i rezultatskom smislu, pokazaće vrijeme.  Ako je suditi po početku, ima razloga za optimizam.
Na prvom kolu Kupa Crne Gore velikim kalibrom  bilo je 55 učesnika, 6 takmičarki  i 49 takmičara. Uz sedam klubova u ekipnoj konkurenciji , pojedinačna  nadmetanja su se odvijala u disciplini pištolj za seniore i seniorke i u disciplini revolver u apsolutnoj kategoriji.  Organizator,  SK Vojnik je odradio odličan  posao. Takmičenje je proteklo u najboljem redu, a pored odgovarajućih  sportskih uslova, obezbijedio je  osvježenje i ručak za učesnike.

Po mišljenju naših sagovornika, strijelci koji su dominirali na I kolu su  i u ranijem formatu takmičenja bili na vrhu pa se to pokazalo kao velika prednost. Tim prije što neki od njih u svojim redovnim aktivnostima vrijedno i kontinuirano treniraju.
Kod seniora pištolj možemo izdvojiti Martina Godu (Kalibar) koji je ostvario najbolji rezultat. Goda godinama radi samostalno, bez trenera, po tri sata na dan kombinacijom više elemenata treninga, planski i posvećeno. Odmah iza je njega Saša Vujošević (Stara varoš) čiji su rezultati i rad poznati svima koji prate (sportsko) streljaštvo. Treće mjesto pripalo je domaćem takmičaru Musi Tahiriju, koga posao u organizaciji i protokolu nije omeo u ostvarivanju rezultata. Četvrto i peto mjesto pripalo je dvojcu iz Stare varoši, Draženu Vukadinoviću i Dušanu Djukiću, a šesto mjesto Milutinu Lukovcu iz Vojnika.


Kod seniorki pištolj pobijedila je Nada Brković (Speed shooters Montenegro), što je za nju standard i očekivano jer  se radi o strelkinji koja je trenirala i  uspješno se takmičila  u razvojnom, “B” nacionalnom programu. Druga i treća pozicija   pripale su Ivani Pandurović i Valeriji Pejović, koje su kao i većina strelkinja u ovom programu, pripadnice Vojske Crne Gore.

U disciplini revolver, najbolji je bio Milutin Lukovac, ispred Dražena Vukadinovića i Aleksandra Lukića (Kalibar). Četvrto mjesto pripalo je Sasi Vujoševiću, a peto i šesto mjesto Zoranu Radeviću (Vojnik) i Mladenu Franoviću.

Ovi rezultati prenijeli su se i u poredak ekipa, SK Stara varoš  ispred SK Vojnik i  SK Kalibar.
Do kraja mjeseca biće poznati i detalji o datumima i mjestima održavanja narednih takmičenja a sve će pratiti i „freško“ izradjen Pravilnik za ovu disciplinu .  I kolo Kupa CG 2021. vel. kalibar

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.