Zeljku Todorovicu pocasni doktorat

                                             Zeljko Todorovic – Doktor nauka  

hon.doc.

Za doprinos razvoju svjetskog streljaštva, Ministarstvo omladine i sporta, Državna Akade-mija za fizičku kulturu i sport Azerbejdžana uručila je ove nedjelje  počasni doktorat nauka Željku Todoroviću iz Bara, direktoru Trenerske Akademije Svetske streljačke organizacije. Osnivač i direktor  Streljačkog kluba Mornar i aktuelni selektor streljačke reprezentacije Finske, Todorović  je u svojih 30 godina karijere bio  još i selektor nacionalnih repreze-ntacija Danske, Italije i Francuske.

Po povratku iz Bakua, gdje mu je na prigodnoj ceremoniji uručeno priznaje, Todorović je rekao da je izuzetno počastvovan, te da ovo doživljava kao krunu svoje karijere. U ovom trenutku, Todorović je, zajedno sa Kevinom Kiltijem, u svjetskom streljačkom sportu jedini dobitnik takvog priznanja pored predsjednika Svjetske streljačke federacije i pre-dsjednika kontinentalnih streljačkih asocijacija.                                                                               Iako u svjetskim okvirima ovaj skromni čovjek važi za vrhunskog trenerskog autoriteta u sportskom streljaštvu, Željko je u rodnom gradu prepoznat uglavnom kao vlasnik popu-larnog „F radija”.                                                                                                                                 Pod njegovim stručnim vođstvom, od 1990. godine, kada je prvi put izabran za selektora danske streljačke reprezentacije pa do danas, sportski strijelci koje je trenirao u repre-zentacijama Danske, Italije i Francuske osvojili su ni manje ni više nego dvije olimpijske medalje, devet medalja na svjetskim prvenstvima, 31 medalju na evropskim prvenstvima, 48 medalja ju svjetskim streljačkim kupovima, a imali su još 161 plasman među osam na-jboljih u svim tim takmičenjima.                                                                                               Ovakvi rezultati preporučili su ga Streljačkom savezu Finske da ga od prvog juna 2013. angažuje kao svog  olimpijskog trenera. Cilj je jasan,  od njega se očekuje da što bolje pri-premi njihove strijelce pištoljem za Olimpijadu u Rio de Žaneiru 2016. godine. Posao na krajnjem sjeveru Evrope odvija se u radnim ciklusima od sedam dana mjesečno koliko ta-mo  radi direktno sa strijelcima. Zahvaljujući novim sredstvima komunikacije, ostalo vri-jeme je  preko interneta u kontaktu sa svojim reprezentativcima i tako nadgleda kako ispunjavaju „domaće zadatke“ koje im je ostavio. Todorović u šali kaže da je izvršio rokadu sa dosadašnjim trenerom  Finske, koji je otišao na mjesto selektora Italije, koje je inače bilo prethodni posao barskog eksperta za gađanje pištoljem.

„Finci trenutno imaju vrlo prosječne rezultate u streljaštvu, i od mene se traže i takmiča-rski rezultati ali i prepoznavanje talenata i njihova afirmacija, postavljanje dugoročnog kvalitetnog sistema treninga i rada, edukacija trenera, selekcija kvalitetnih strijelaca koji mogu ući u reprezentaciju“, kaže Todorović.

Sticajem okolnosti, i pored svih vrhunskih rezultata koje je postizao u  svijetu, Željko Todorović sve donedavno nije bio aktivno uključen u crnogorsko  streljaštvo. Zahvaljujući prije  svega njegovom ogromnom ličnom angažovanju, Opština Bar i Ministarstvo odbrane sa Streljačkim klubom „Mornar“ iz Bara otvorili su 2013. modernu sportsku  streljanu u barskoj kasarni, u kojoj su pored domaćih strijelaca do sada već vježbali i strijelci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Finske,  Francuske, Italije, Mađarske… U saradnji COK, Streljačkog saveza  Crne Gore i Opštine Bar odobren je zahtjev i ova streljana je akreditovana kao ce-ntar za razvoj Svjetske streljačke federacije (ISSF). U svijetu sada postoji samo jedan takav centar. U realizaciji ove ideje računa se i na Todorovićev autoritet, jer je Baranin, osim što trenira takmičare, prepoznat i kao stručnjak da trenira, odnosno edukuje trenere, s obzi-rom da je 6 godina direktor Akademije ISSF i 19 godina predavac na Akademiji.

„Pištoljaško streljaštvo omogućava takmičarima dugu karijeru. Ostalo je zabilježeno da je čuveni Šveđanin Ragnar Skenogor svoje posljednje kvalifikacije za Olimpijske igre sa uspjehom odradio u 68. godini života, a prije toga je čitavih 30 godina dominirao ovim sportom“, kaže Todorović.

Najbolji sportista sa kojim je do sada radio kao trener, za njega je bez konkurencije čuvena Jasna Šekarić, i to ne zbog broja osvojenih medalja, već zbog svoje inteligencije i takmiča-rskih kvaliteta. Todorović kaže da je prosto fascinantan njen izgrađeni kapacitet da brzo pretoči u djelo uputstva trenera, njoj je trebalo, dodaje Todorović, 20 minuta da realizuje ono što se sa drugim takođe vrhunskim svjetskim strijelcima radilo po pet-šest nedjelja. I pored čitavog života provedenog sa pištoljem, ne dešava se često da Željko i sam zapuca u metu jer, kako ističe, nema vremena, a i kada se to desi, riječ je o čistoj rekreaciji. On ne prihvata tezu da je neko talentovan za ovaj ili neki drugi sport jer se ljudi,  kako je kazao, ne rađaju ni sa pištoljem ni sa loptom.

„Suština uspjeha je rad,  jer će već na svom prvom treningu svaki početnik strijelac od svog trenera dobiti šampionsku instrukciju:“Poravnaj mušicu, zadnji nišan i metu i povuci obarač“. To je recept za uspjeh u ovom sportu, naravno, uz ogroman rad“, ističe  Željko Todorović.( tekst preuzet sa sajta www.jedro.me)

 

 

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.