Svjetski Kup Minhen-puska /pistolj

ISSF Svjetski Kup, 10/25/50m
Minhen, Njemacka, 17-24.05.2017.
Skromni rezultati nasih reprezentativaca


wc munich

Danas je spustena zavjesa na jedno od najvecih takmicenja sezone za discipline pusku i pistolj,svjetski kup koji se tradicionalno u maju odrzava na olimpijskoj streljani u Minhe-nu.Crnu Goru su predstavljale strijelkinje Milickovic (puska 404,5 bodova),Belosevic i Pantovic(obije pistolj- 367 ,odnosno 357 krugova)  i strijelci-puskasi Tomovic,Bozovic i Obradovic(613,8, 604,3 i 609,9  bodova respektivno).
Ostvareni su skromni rezultati,mozemo reci i ispod ocekivanja,narocito ako se ima u vidu kakvi su rezultati prethodili ovom takmicenju i kakva je forma svih strijelaca vec duze vre-mena.Moguce da je vaznost takmicenja i jos uvijek prisutno neiskustvo ucinilo da strijelci-ma zadrhte ruke,ali  mogucnosti za izgovore ponestaje.
Na strelistu u Minhenu se po tradiciji postizu odlicni rezultati i obaraju rekordi, a pre-thodnih dana je bas veliki broj strijelaca bio raspolozen za izuzetna ostvarenja.
Nadmetanje dama vazdusnom puskom zavrsilo se iznenadjenjima. Zlato je pripalo 24-godisnjoj Rumunki Lauri Georgeti Ilije (u kvalifikacijama je pogodila 420,7), srebro njenoj vrsnjakinji Cehinji Gabrijeli Vognarovoj , a bronzu je osvojila Iranka Armina Sadegian , koja je napunila tek 15 godina!
U disciplini zene vazdusni pistolj,jos jedna odlicna predstava Grkinje,21-godisnje Ane Korakaki koja nastavlja svoju dominaciju iako je bila tek sesta u kvalifikacijama;prva iz kvalifikacija Olena Kostevic iz Ukrajine morala se zadovoljiti srebrom,dok je bronzu iznenadjujuce prigrabila osma u kvalifikacijama 23-godisnja  Kineskinja Lin Juemei.
Kod muskaraca puska pobijedio je Rus Sergej Kamenski, evropski prvak iz 2016.  Iza sebe ostavio je zemljaka Vladimira Maslenjikova, vladajuceg evropskog sampiona i bronzanog na Olimpijskim igrama u Rio de Zaneiru 2016. Kamenski je postavio i svjetski rekord finala – 250,9 krugova, koji je od marta i Evropskog prvenstva u Mariboru bio u vlasnistvu upravo 23-godisnjeg Maslenjikova .
Na kraju jedna zanimljivost-skoro svaki finalista subotnjeg takmicenja MK pistoljem  je oko ruke imao crni flor.Tim potezom takmicari su na neobican nacin reagovali na promjene u svjetskom streljastvu. Naime, disciplina  pistolj slobodnog izbora, ce, gotovo sigurno, biti izbacena iz olimpijskog programa (ceka se jos samo da MOK potvrdi odluke Svjetske streljacke federacije). Nosenjem crnog flora strijelci su „odali pocast“ posljednjem velikom medjunarodnom takmicenju MK pistoljem  na slavnom strelistu u Minhenu.Munich 2017 Results Book

Objavljeno u Medjunarodni rezultati - pistolj & puska, Obavjestenje. Stavi u favorite.