Skupstine ESC-a i COK-a

Skupstina ESC-a (Budimpesta 4 – 6 oktobar)

Za evropsku streljacku konfederaciju prethodni dani u Budimpesti bili su veoma vazni i u duhu proslave  .Naime- proslavljeno je 50 godina postojanja organizacije i odrzana re-dovna skupstina ESC-a. Istovremno,po prvi put se organizovalo Evropsko prvenstvo u omladinskoj ligi (bivsa  EYL-evropska liga mladih)i to u novom streljackom kompleksu na-domak madjarskog glavnog grada.U ime Streljackog Saveza Skupstini i proslavi prisustvovao je Generalni sekretar,dr sci Savo Milasinovic.Predsjednik Saveza,General Zoran Boskovic, nije mogao ucestvovati zbog ranije ugovorenih poslovnih obaveza.
xxvii_esc_genass_logo_kicsi (1)Generalni sekretar ESC ,Aleksander Ratner, zahvalio se svim ucesnicima na prisustvu i obavijestio ih je da je dan prije Izvrsni odbor ISSF imao sastanak na kome je razmotrio  pitanja vazna za budućnost streljackog sporta . Predložiće se Generalnoj skupštini ISSF da se  promijeni sistem takmicenja tako da imamo dva odvojena Svetska prvenstva -za letece mete, pušku / pištolj svake druge godine, a zatim zajednicko prvenstvo (za sve ISSF discipline) svake druge godine.
“To znači da ćemo 2021 imati dva odvojena prvenstva, jedno za letece mete, jedno za pušku i pištolj. Zatim ce 2022.godine biti posebno seniorsko i posebno  juniorsko prvenstvo za sve discipline , 2023 .dva prvenstva,posebno za letece mete i pusku/ pistolj,a 2024.samo SP za juniore buduci da je to olimpisjka godina. To daje jednake mogućnosti za sve , kao i iste mogućnosti za nadmetanje sa kvota mjesta. To će biti predloženo Generalnoj skupštini ISSF, koji će ove godine biti organizovan u Minhenu “, rekao je Ratner.
Na skupstini ESC je bilo rijeci i o izvjestajima o aktivnostima Predsjednika ESC-a,Prezidijuma ESC-a,zapisniku sa prethodne skupstine iz Bakua,izvjestaju gl.blagajnika ESC,budzetu i troskovima za ovu i narednu godinu,odredjivanju mjesta za organizaciju takmicenja u narednom periodu i slicno.Predloge IO ISSF za Skupstinu ISSF koja se odrzava u decembru mozete pogledati ovdje Decisions of the ISSF Executive Committee

Skupstina COK-a     COK-mini-grb-218x230
Samo dan kasnije,7.oktobar, bio je predvidjen za redovnu,cetvrtu po redu skupstinu COK-a.Bojana Popovic i Boro Mracevic novi su potpredsjednici Crnogorskog olimpijskog komiteta,a za nove clanove Upravnog odbora izabrani su Radmila Petrovic , Dejan Bajic  i Rajko Kosic. Skupstina je izabrala i novu Arbitraznu komisiju, a kompletiran je i Nadzorni odbor .Usvojen je i preciscen tekst Statuta COK-a, finansijski izvjestaj za 2018. sa izvjestajima Nadzornog odbora i revizora, kao i finansijski plan za 2019. godinu.Tokom 2019. Crna Gora je prvi put organizovala multisportski dogadjaj Igre malih zemalja Evrope, a Skupstina je  jednoglasno usvojila i izvjestaj o Igrama, koje su ocijenjene kao izuzetno uspjesne.

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.