Skupstina ISSF-Minhen

Novi Ustav ISSF-a je prošao  odobrenje

Vanredna  skupština ISSF-a  završena je juče, a usvajanje novog Ustava bila je glavna tačka dnevnog reda.

U skladu s važećim Ustavom, koji je na snazi ​​od 1980. godine,  novi  ustav su morali odobriti dvije trećine delegata, što je činilo 147 od 160 federacija članica ISSF-a . Na skupštini su učestvovali i predstavnici Streljačkog saveza, Predsjednik Zoran Bošković i Gen.sekretar, Savo Milašinović.
Savjetodavni rad odvijao se tokom 2019. godine s velikim brojem pristiglih prijedloga. Obavljene su i rasprave s predstavnicima kontinentalnih konfederacija, a o novom ustavu dodatno se raspravljalo na samoj Generalnoj skupštini. Nakon glasanja, novi Ustav ISSF-a usvojen je dobivši podršku potrebne većine delegata, održavajući ravnotežu interesa.
Ustav značajno povećava  zastupljenost konfederacija i federacija u upravljačkoj strukturi ISSF-a. Omogućava potencijalno povećanje broja takmičenja, proširuje izglede za direktnu finansijsku podršku federacijama članicama, jača ulogu sportista i u potpunosti sprovodi principe dobrog upravljanja, olimpijsku povelju i WADA kodeks. Osim toga, delegati su podržali prijedlog Izvršnog odbora za smanjenje članarine na 500 USD, što je trećina prethodnog iznosa. Delegati su takođe podržali odluku da na svakom olimpijskom ciklusu bude jednak broj svjetskih prvenstava u letećim metama, pušci i pištolju. ISSF-New-Constitution-minutes

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.