Salona Open

Zlatni Novak Devic
Salona Open DC 2019, 10m (Solin, Hrvatska, 08-10.11.2019.)

Trodnevni turnir u Splitu kojim pocinje sezona velikih medjunarodnih takmicenja odrzan je krajem prosle nedelje-u petak su na program bila mix takmicenja,u subotu takmičenja za „Trofej Salone“ u pojedinačnoj konkurenciji, a u nedelju,opet u pojedinačnim disciplinama, „Salona Open“.Takmicenje je okupilo veliki broj strijelaca iz sest zemalja regiona (CG strijelci se nijesu takmicili prvog dana)-medju njima  svjetske i evropske prvake i osvajace kvota za Olimijske igre naredne godine.Rezultati su bili na nivou koji nije vidjen na ovom takmicenju prethodnih godina, a usudicemo se reci ,za pojedine discipline i na visem nivou od nedavnih svjetskih kupova i prvenstava.
Nama je najljepsa vijest stigla u subotu-junior u disciplini vaz.pistolj , Novak Devic, je osvojio zlatnu medalju sa odlicnih 562 kruga! Ovo je njegov licni rekord,ostvaren na tek trecem medjunarodnom takmicenju u karijeri.Podsjecamo da je  prije samo sedam dana bio bronzani na turniru juniora -Walther Cup. Zaista izuzetan pocetak sezone za ovog mladica iz Berana,velika ocekivanja imamo od njegovih buducih rezultata.


Novak je bio dobar i drugog dana u apsolutnoj kategoriji ,12-i sa 559 krugova.U izuzetnoj konkurenciji medju seniorima pistolj( rezultati su isli do 585! ) istakli su se i nasi strijelci.Stanislav Boskovic koji je u subotu bio sesti nakon kvalifikacija sa 566 krugova,a finale zavrsio na osmom mjestu,u nedelju je bio 11-i sa 560 krugova.Debitant Lazar Vujosevic ima je odlicno` vatreno krstenje`, prvog dana je bio 15-i sa 558 krugova, drugog dana nesto slabiji , 23-i sa 546 krugova.Dusan Djukic je popravio utisak drugog dana i osvojio 15.mjesto sa 557 krugova.Ekipno su momci bili cetvrti,malo im je nedostajalo za medalju.
Od zena pistolj se vise ocekivalo,ali moramo pohvaliti novu clanicu ekipe,Ivonu Bulatovic, koja je osvojila 5.mjesto medju juniorkama (530). U  aspolutnoj kategoriji bila je 16-a (539),a  Jelena Pantovic 11-a (552).Ekipno – sesto mjesto.
Svjetski rezultati vidjeni su i kod zena puska ,nekoliko njih preko 628,0 ;nase strelkinje bile su standardne-Andjela Milickovic 20.mjesto sa 614,2 bodova,a Beba Dabetic (14.mjesto za juniorke  sa 611,9 bodova) 27.mjesto sa 610,7 bodova.
Vise smo ocekivali i od momaka-puska.Bolji od ostalih bio je Milos Bozovic ,prvog dana 17-i sa 614,1 bodova, drugog dana  26-i sa 609,2 bodova.Bez obzira na ocekivanja,pored rezultata  koji su pokazali stabilnost i odredjeni napredak, najveci benefit  je ozbiljan pristup strijelaca,primjetan rad i ambicija.Ovaj turnir pokazao je koliko i na cemu treba jos raditi, koje smo bolesti `prelazali`, koje jos nijesmo,ali u svemu,vidjena je jedna skladna,kompaktna slika nase reprezentacije koja daje razloge za optimizam.

Apsolutne zvijezde turnira bili su reprezantativci Srbije, Damir Mikec i Andrea Arsovic,koji su bili zlatni oba dana nadmetanja.Kod momaka-puska  vidjen je uzbudljiv gotovo dramski duel, izmedju odlicnog i raspolozenog Milutina Stefanovica (SRB) i svjetskog broja 1 ,Petra Gorse (CRO), utisak je ,mozda i najpravednije,da  su podijelili pocasti.Salona DC Open 2019.

Objavljeno u Medjunarodni rezultati - pistolj & puska, Obavjestenje. Stavi u favorite.