Istraživanje o izražavanju sportista na Olimpijskim igrama

Glas sportista na Olimpijskim igrama

Atletska komisija sportista MOK-a (AK) trenutno sprovodi savjetovanje sa sportistima kako bi istražila dodatne načine na koje oni mogu izraziti svoje stavove tokom Igara, uz istovremeno poštovanje olimpijskog duha.
Rasizmu ili bilo kojem obliku diskriminacije nije mjesto u sportu. Olimpijske igre su vrlo snažna globalna demonstracija uključivanja i borbe protiv rasizma, okupljajući sportiste iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i olimpijskog tima MOK-a za izbjeglice. AK MOK-a već je započela postupak savjetovanja s brojnim medjunarodnim federacijama i NOK-e koji su zatražili da se uključe, kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za primjedbe sportista i prikupili povratne informacije. Važno je osigurati globalnu perspektivu sportista i priliku da budu uključeni u donošenje odluka MOK-a o ovoj temi, pa je Atletska komi-sija MOK-a pokrenula istraživanje za olimpijce i sportiste elitnog nivoa kako bi doprinijela ovom procesu.
Ovo je glavni prioritet MOK-a i sve nacionalne federacije su dobile zahtjev da promovišu ovo istraživanje u svojoj zajednici i podstaknu što veći broj sportista da ga ispune.
Svi odgovori će biti potpuno anonimni. Link za sportiste nalazi se u nastavku. Po registraciji, sportisti će u roku od 24 sata dobiti pojedinačni link ankete:
https://www.olympic.org/athlete365/a365-registration  ili https://www.smartsurvey.co.uk/s/athleteexpression/?m=50155359ng63l

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.