ISSF izmjene pravila

prenosimo sa sajta serbianshooting.rs

ISSF objavio nova pravila: Produžene kvalifikacije za dame

MINHEN, 19. decembar (SSS) – Svjetska streljačka federacija (ISSF) usvojila je najavljene promjene pravila koja stupaju na snagu od 1. januara 2018. godine.
Najveća, vrlo revolucionarna, promjena vezana je za kvalifikacije. Od 1. januara
broj serija u takmičenjima muškaraca i žena biće izjednačen, time što je povećan broj hitaca u kvalifikacijama za dame. U disciplinama vazdušnim oružjem žene će umjesto dosadašnjih 40 pucati 60 dijabola, kao i u muškoj konkurenciji. Dosadašnji trostav malokalibarskom puškom od tri stava po 20 metaka menja trostav 3 puta 40 metaka.
U disciplinama u gađanju glinenih golubova (trap i skit) broj letećih meta u kvali-fikacijama za žene raste sa 75 na 125. Dame će od 1. januara ispaljivati 60 umesto dosadašnjih 40 metaka u gađanju pokretnih meta.
ISSF u saopštenju navodi da je sistem kvalifikacija mijenjan, kako bi poštovala age-nda Međunarodnog olimpijskog komiteta o polnoj ravnopravnosti.
U takmičenju sportskim pištoljem, kojim gađaju samo dame, neće biti promjena,
kao i do sada kvalifikacije će biti održavane u dva dijela – 30 metaka preciznom i
30 brzom paljbom.
Određena  su i konačna pravila mikseva vazdušnom puškom i pištoljem, koji će od Tokija 2020. biti olimpijska disciplina. Prihvaćena su privremena pravila, koja su testirana na finalu Svjetskog kupa u Nju Delhiju, a po njima je održano takmičenje  mješovitih parova na Internacionalnom prvenstvu Beograda.
Svaki član para u kvalifikacijama puca po 40 dijabola. Pet najboljih mikseva ulaze u finale, koje se odvija po sistemu ispadanja. Petoplasirani ispada posle 17, četvrto-plasirani posle 19, a trećeplasirani posle 21. serije. Preostala dva para pucaju još po tri serije. Pobjednik se proglašava posle 24. finalnog hica.
Kad je riječ o miksevima u disciplini trap, u gađanju glinenih golubova, svaki član miksa u kvalifikacijama ispaljuje po 75 hitaca. Najboljih šest ulaze u finale. Šestoplasirani ispada kada svi timovi ispale po 25 metaka. Eliminacije se nastavljaju posle 30, 35. i 40. serije. Prvoplasirani i drugoplasirani će gađati još po pet meta.

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.