In Memoriam-Radomir Knezevic

In Memoriam
Radomir-Lale Knezevic
(1939.-2018.)
U Niksicu je nakon duže bolesti  u 79. godini preminuo Radomir Knezević,vrhunski strijelac,reprezentativac Jugoslavije i visestruki nacionalni rekorder,najbolji sportista Crne Gore 1971.g.,osvajac brojnih medalja i nosilac priznanja Crne Gore i bivse Jugoslavije. 

Streljaštvom je  počeo da se bavi  zahvaljujuci poslu u Zeljezari u kojoj  je bio jedan od utemeljivaca sportskog drustva Celik koje je tada brojalo i do 2000 radnika. “Odmah po prijemu na posao ,poželio je da se  bavi sportom. Izabrao je tradicionalni i viteški sport streljaštvo, a opredijelio se za pištolj i do kraja svog sportskog vijeka ostao mu je vjeran.”

Od prvog dana znao je da  želi uspjeh u sportu.Kao najbolji strijelac u periodu 1961-1966, od Streljačkog saveza Crne Gore dobija na poklon malokalibarski pištolj , sa kojim pocinju njegovi najbolji rezultati i sa kojim je bio srebrni na prvenstvu Jugoslavije u Skoplju.
Dvadeset puta  je bio prvak Crne Gore u disciplinama vazdušni i MK pištolj, a šest puta prvak Jugoslavije u serijskom i slobodnom izboru. Kao reprezentativac Jugoslavije najbolji rezultat je ostvario na Prventsvu Evrope u Parizu 1974.godine, kada se u disciplini vazdu-šn pištolj plasirao od 4.-8.mjesta i i kada je postigao jugoslovenski rekord od 384 krugova. Tada je za samo jedan krug izgubio bronzanu medalju i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Kao učesnik Mediteranskih igara u Splitu osvojio je četvrto mjesto. Jugoslovenski rekord je obarao tri puta. Dugo je na prostoru zemalja bivse Jugoslavije bio neprikosnoven njegov rekord  od 391 kruga. Dvadeset godina od 1966. do 1986.godine je bio standardni reprezentativac Jugoslavije. Tako je bilo i 1979.godine, kada je na prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu osvojio  zlatnu medalju.

Najdraze priznanje bilo mu je izbor za  najboljeg sportistu  Crne Gore 1971 godine.,a dva puta je proglašavan za najboljeg sportistu Nikšića (1971. i 1972.godine).
Zvanično je od strane SSCG proglasen za najboljeg strijelca Crne Gore svih vremena.Dobitnik je najveće nagrade grada Nikšića 18.Septembar.Među de-set najboljih sportista Crne Gore izabran je devet puta, a 15-tak puta među deset najboljih sportista Nikšića.Dobitnik je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom .

“Posvećen sportu, poslu i porodici, u svojoj porodičnoj kući u naselju pod Trebjesom, stvorio je uslove za bavljenje sportom. Upravo na tom mjestu, počeo je da trenira i njegov sin Čedomir. Čedo je posle povlačenja oca iz aktivnog bavljena sportom, preuzeo i nastavio gdje je Lale stao.”
Nije mali broj strijelaca i entuzijasta koji se rado sjećaju vremena  kada je cika Radomir bio aktivan u  streljačkom sportu i kada je bio primjer za sve strijelce u Crnoj Gori.
Smrću Radomira Knezevica, crnogorsko streljaštvo i sport  izgubili su  izuzetnog  sportistu, velikog covjeka i pravog gospodina, a strijelci iskrenog prijatelja  koji  je umio da se raduje svakom njihovom uspjehu i da za svakog nađe lijepu reč  .
Cika Radomir ce biti sahranjen sjutra na groblju u Nikšicu  .

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.