In memoriam-general Dragutin Djurickovic

In memoriam: Dragutin -Drago Đuričković

 U Nišu je nakon duže bolesti  u 80. godini preminuo Dragutin Đuričković, General-Po-tpukovnik  JNA,dugogodišnji rukovodilac Streljačkog Saveza Jugoslavije i Predsjednik Streljačkog Saveza Crne Gore . 

Rodjen je 1935.godine u Zagaraču u boračkoj porodici .Cijeli život, što zahvaljujući ratnim dešavanjima,što profesiji kojom se bavio,obilježile su mu promjene mjesta boravka,od Da-nilovgrada,preko Prijepolja, Leskovca, Požarevca,Zaječara, Prištine, Podgorice do Niša – gdje je proveo penzionerske dane.Vojnu školu zavrsio je u Sarajevu,a Vojnu Akademiju u Beogradu.Odlikovan je mnogobrojnim medaljama i priznanjima za zasluge, a 1986. u Po-dgorici gdje je bio nacelnik staba TO,unaprijeđen  je u čin general majora,da bi čin general potpukovnika dobio  neposredno pred penziju.

Streljaštvom je  počeo da se bavi prije svega zahvaljujući službe koju je obavljao, ali se nji-me predano i  s ljubavlju bavio. Bio je član Izvršnog odbora Streljačkog saveza Jugoslavije , a u jednom mandatu i Predsjednik  Streljačkog Saveza Crne Gore . Zahvaljujući njegovom angažmanu  i entuzijazmu mnogo privrednika i ljudi iz javnog života bili su uključeni u po-maganje i razvoj streljačkog sporta i organizacije. Nije mali broj strijelaca i entuzijasta koji se rado sjećaju vremena  kada je general Djuričković  aktivno pomagao  streljački sport i strijelce u Crnoj Gori.  Iako je relativno kratko bio aktivno prisutan  (1986-1992) u Stre-ljačkom Savezu Crne Gore,  njegova podrška i doprinos koji je dao ostaće zapamćeni kao primjer kako se treba odnositi prema sportu i sportistima. Bio je uporni  borac da strijelci    i streljački sport u Crnoj Gori imaju status kakav zaslužuju po izuzetnim rezultatima i tra-diciji dužoj od jednog vijeka.

Smrću Dragutina Đuričkovića, crnogorsko streljaštvo je izgubilo izuzetnog sportskog po-krovitelja, a  strijelci iskrenog prijatelja i  poštovaoca koji  je umio da se raduje svakom uspjehu i da nađe lijepu reč i bude podrška u neuspjehu.

Biće sahranjen danas na groblju u Nišu u prisustvu članova porodice  i mnogobrojnih prijatelja .

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.