Generalna Skupstina ISSF

Vladimir Lisin novi  Predsjednik,
Aleksandar Ratner novi Generalni sekretar ISSF

Generalna Skupstina ISSF odrzana je u Hilton Park Hotelu u Minhenu. Prisutni su bili predstavnici 136 zemalja članica ISSF koji su imali i 23 delegirana punomoćja,što čini prisustvo od 159 od ukupno 161 članice.
Delegati su za novog Predsjednika izabrali g-dina Vladimira Lisina, Predsjednika Evropske streljacke Konfederacije .Njegovi protivkandidati bili  g-da Lućano Rosi (ITA) i Jalk Butros (LBN) ,koji je povukao kandidaturu uoci Skupstine.
Generalni Sekretar ESC-a ,g-din Aleksandar Ratner izabran je za novog Gen.sekretara ISSF umjesto g-dina Franca Srajbera. Takodje,Skupstina je izabrala i nove potpredsje-dnike, nama dobro poznatog Kevina Kiltija iz Irske ,te Jifu Vanga (CHN), Roberta Micela (USA) i Ranindera Singa (IND).

Tema Lisinove predsjednicke kampanje bila je ”Mi smo jedna porodica” i njome se prije svega zeljelo istaknuti jedinstvo unutar streljackog sporta.  Inace,Vladimir Lisin (62) je ruski preduzetnik ,doktor ekonomskih nauka i inzenjer, predsjednik jedne od najvecih kompanija za proizvodnju celika,NLMK Group. U streljastvu je od svoje 14 godine,a aktivno se ukljucio u rad organa medjunarodnih streljackih organizacija 2002.g. On je tek sedmi Predsjednik ISSF-a, jedne od najstarijih medjunarodnih sportskih federacija ,osnovane 1907.Na tom mjestu naslijedio je  g-dina Olegarija Vaskeza Ranju, meksickog  preduzetnika i sportistu koji je  ISSF vodio  38 godina. G -din Ranja je nominovan za pocasnog Predsjednika ISSF-a.

U svom oprostajnom govoru ,koji je na trenutke bio i vise nego sentimentalan,odlazeći Predsjednik je istakao da mu je najveća zelja jedinstvo streljacke sportske porodice.
“We are one of the oldest sport, one of the oldest federations in the world, and I am sure that if we stand united, we have a bright future in front of us.”

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.