EP u osijeku – novosti

Juniori se na EP u Osijeku mogu takmičiti za olimpijske kvote

Predsjedništvo ESC-a donijelo je ranije ovog mjeseca odluku da vanredno omogući juniorima da se na Evropskom prvenstvu u Osijeku takmiče na 10 metara m vazdušnom puškom / pištoljem kao «Seniori» i na 25/50/300 metara kao «Juniori» i obratno .

Ovom je odlukom Predsjedništvo ESC-a uzelo u obzir posebne okolnosti naše trenutne realnosti. Shodno tome, član 5.5.2. Opštih propisa ESC-a (ESC GR) će se primjenjivati ​​s izmjenama na Evropskom prvenstvu koje će se održati u Osijeku iz sljedećih razloga:
Prema članu 7.2.3. ESC statuta, funkcija Predsjedništva ESC-a je  da osigura pravilnu organizaciju ESC prvenstava.
Prema članu 4.4 ESC-a, odvojeno evropsko prvenstvo na 10 metara trebalo se stvarno održati između 15. februara i 15. marta (kako je prvobitno planirano u Finskoj).
Organizatori Evropskog prvenstva 2021. iz Finske povukli su se iz organizacije događaja zbog više sile (Covid-19).
Spremnost Hrvatskog streljačkog saveza da preuzme prvenstvo na 10 metara bila je jedina mogućnost za spas događaja i pružanje mogućnosti strijelcima da se nadmeću na visokom nivou u disciplinama na 10 metara prije Olimpijskih igara u Tokiju.
Predsjedništvo ESC-a odlučilo je u skladu s članom 3.4. ESC-a GR-a da održi Evropsko prvenstvo 2021. godine u maju, u Osijeku, skupa s Evropskim prvenstvom na 25/50 / 300m, kao jedno prvenstvo.
Na prvom planiranom događaju u Finskoj, juniori su mogli sudjelovati u „kategoriji juniora“, a kasnije u Osijeku u kategoriji „seniori“ (i obrnuto) u disciplini 25/50/300 metara bez ikakvih ograničenja prema članu 5.5.2 ESC pravila.
Raspored Evropskog prvenstva u Osijeku uskoro će biti odobren i postavljen na ESC web stranicu.

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.