Athlete 365- obavijest

Atletska komisija MOK-a objavila osnove Pravila 50  i vremenski okvir  za konsultacije sa sportistima o tom pravilu

Komisija sportista MOK-a (AK) započela je proces savjetovanja sa sportistima iz cijelog svijeta kako bi istražila dodatne načine na koje možete izraziti svoje stavove tokom Olimpijskih Igara.

 • Ranije ove godine, nakon savjetovanja sa sportistima, objavljene su smjernice o Pravilu 50, kako bi se pojasnili postojeće mogućnosti za izražavanje svojih stavova na Igrama.
 • MOK AK je nedavno pokrenuo proces savjetovanja sa sportistima i predstavnicima sportista kako bi istražio nove načine izražavanja svojih stavova tokom igara, poštujući olimpijski duh.
 • Savjetovanje MOK-a sprovodiće se uglavnom na globalnim mrežama s predstavnicima sportista, ali i direktno sa sportistima.Pozadina Pravila 50  Rule-50-Guidelines-Tokyo-2021

  Prilike koje već postoje kako bi se izrazili stavovi za vrijeme Igara uključuju:

  • mješovite zone na olimpijskim mjestima;
  • konferencije za novinare i intervjui;
  • tradicionalni i digitalni mediji ili druge platforme.

  Izražavanje stavova putem ovih mogućnosti trebalo bi dato s poštovanjem i u skladu s olimpijskim vrijednostima.

  Globalno savjetovanje
  Rasizam ili bilo koji oblik diskriminacije nema mjesto u sportu. Olimpijske igre vrlo su snažna globalna demonstracija uključenosti i borbe protiv rasizma, okupljaju sportiste iz cijelog svijeta iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta (NOC) i olimpijskog tima izbjeglica MOK-a.

  Savjetovanje MOK-a sprovodiće se uglavnom na globalnim mrežama predstavnici-ma sportista, ali i direktno sa sportistima.
  MOK AK je već započela proces savjetovanja tako što je pozvao  predstavnike NOK-a i međunarodnih federacija (IF-ova) koji su tražili da budu uključeni, kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za primjedbe sportista i prikupili početne povratne informacije.
  Podstičemo sve NOK i IF da se savjetuju i bave  sportistima u njihovom lokalnom i sportskom kontekstu i razgovaraju o rezultatima s MOK AK. Pri tome, naš cilj je osnaživanje komisija za sportiste širom svijeta u njihovim ulogama i postizanje istinski globalne perspektive.
  Nakon što smo sakupili početna razmišljanja i povratne informacije s ovih regionalnih i sportsko-konsultativnih savjetovanja, ove jeseni planiramo pokrenuti globalno istraživanje koje će prikupljati povratne informacije od sportista iz cijelog svijeta. Ovo će biti mješovita kvantitativna i kvalitativna anketa kako bismo osigurali da zabilježimo sve nijanse teme.Kao i vaša razmišljanja o postojećim i potencijalnim novim prilikama za izražavanje svojih stavova na Igrama, željeli bismo čuti vaše svježe ideje o tome kako MOK, Olimpijske igre i globalna zajednica sporista mogu svuda pojačati glasove sportista, i u krajnjem bolje podržati naša nastojanja u borbi protiv rasizma i diskriminacije.Apelujemo na sportiste iz cijelog svijeta da podijele svoje stavove i ideje o ovoj važnoj temi, kao i sva vaša razmišljanja o tome kako se olimpijski pokret može boriti protiv rasizma i diskriminacije. Sportisti i Komisije sportista mogu se obratiti na athlete365@olympic.org radi podrške i povratnih informacija. Više na sajtu https://www.olympic.org/athlete365/

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.