Walther Youth Cup Smederevo

Popovićeva najsigurnija na Walther Youth Cupu

Međunarodni „Walther Cup“ vazdušnim oružjem za mlađe kategorije, sedmi po redu, održan je od 12. do 14. novembra  u Smederevu. Turnir je okupio više od 250 juniora i juniorki iz deset zemalja . U našoj ekipi, koja je imala predstavnike u disciplinama puška i pištolj, bilo je 5 strelkinja i 1 strijelac.

Prvog dana na programu su bila nadmetanja mješovitih parova u kojima nismo imali predstavnika.
U subotu i nedjelju na programu su bila pojedinačna takmičenja. U subotu se se takmičari nadmetali u tri odvojene kategorije (do 16, 18 i 20 godina), a u nedjelju u jedinstvenoj, apsolutnoj konkurenciji kada su strijelcima s najboljim rezultatima u obije discipline dodijeljene nagrade sponzora Walther – puška LG 400 i pištolj LP 500.

U crnogorskom timu najviše je pokazala Jovana Popović, ujedno jedini pistoljaš u ekipi.
Popovićeva je oba dana bila solidna; u subotu su je sportska sreća i pretposljednja serija spriječili da se umiješa u borbu za medalje. Tako se morala zadovoljiti  petim mjestom u rangu  U20  s „upucanih“ 549 krugova. Drugog dana je ostvarila 2 kruga manje i bila 14-a u apsolutnoj konkurenciji. Nema sumnje da je ovo samo dio Jovaninog raskošnog potencijala, samo stpljiv rad i metodični , neumoljivi kontinuitet mogu je dovesti do željenog nivoa.

Medju našim „puškašima“ istakla se Darinka Bulatović. Prvog dana je bila veoma dobra i sa 616,4 bodova osvojila je 9.mjesto u kategoriji U20. Drugog dana imala je nešto blijeđe izdanje sa 605,4 bodova. Relativno novi članovi reprezentacije, Lea Agović, Remka Ramusović i Nemanja Šekarić, ostvarili su rezultate na nivou očekivanog. Agovićeva je prvog dana u kategoriji U18 osvojila 20.mjesto sa 606,5 bodova, da bi u nedjelju, kao i  Ramusovićeva, bila ispod kote 600. Šekarić je u kategoriji  U20 zauzeo 11. mjesto sa 604,9 bodova, dok je u apsolutnoj kategoriji bio 30-i sa 602,5 bodova.

Na svom prvom Walther Cupu u karijeri, Ksenija  Jukić je pokazala da je, u ovom trenutku, naš najtalentovaniji strijelac u disciplini. U kategoriji  U16 osvojila je 17.mjesto sa 606,5 bodova, dok je za nijansu bila slabija u apsolutnoj kategoriji ( 606,1 bodova).

Walther Cup iz godine u godinu raste i postaje ozbiljno test takmičenje za talente širom Evrope. O kvalitetu samog turnira možda najbolje govore ostvareni rezultati. Domaća strelkinja Teodora Vukojević (17 god), prvog dana je pobijedila sa  sjajnih 630,6 bodova, što je i najbolji rezultat turnira. Drugog dana, bilo joj je dovoljno „svega“ 630 bodova da osvoji nagradu sponzora za najbolji rezultat među puškašima. I među pištoljašima, najbolji rezultat je ostvaren u subotu, 568 krugova  Jovane Todorović. Dan kasnije, Mađaru Matu Redesciju bilo je dovoljno 567 krugova za nagradu- Walther pištolj. Ipak, ni Vukojevićevoj ni Redesciju  ovi najbolji rezultati nisu donijeli pobjede u finalima; oboje su se na kraju morali zadovoljiti sa po srebrom u apsolutnoj kategoriji. WYC2021 – RESULTS BOOK

Objavljeno u Obavjestenje. Stavi u favorite.